Internetforbindelser via telefonnettet – hvad er DSL?

20 december 2017 Camilla Skøtt
Internetforbindelser via telefonnettet - hvad er DSL?

DSL (Digital Subscriber Line) er betegnelsen for den internetforbindelse, som mange danskere får leveret gennem deres telefonstik. Det er en udbredt løsning, fordi det eneste, der kræves, er, at du har et telefonstik i huset – og det har de fleste. Det betyder også, at DSL er den mest udbredte bredbåndsløsning i Danmark – på trods af at der findes en række hurtigere alternativer.

 

Lagerfoto-id: 736904185

 

Hastigheden på DSL?

Der er mange ting, der spiller ind på hastigheden af en bredbåndsforbindelse, der leveres gennem telefonstikket. Men uanset hvilken udbyder, du benytter, så kan hastigheden sjældent komme over 100 Mbit/s for download – og de de fleste tilfælde vil den kun være 50 Mbit/sek.

Har du en DSL-løsning, så skal du være opmærksom på, at næsten alle danske udbydere af bredbånd anvender TDC’s kobbernetværk. Derfor får du samme hastighed uanset om du tegner abonnement hos YouSee eller Stofa. Men der kan selvfølgelig være forskel i både pris og indhold af pakkeløsning.

Hvordan virker DSL?

DSL kører på kobbernettet præcis som fastnettelefonerne – et net du måske bedre kender som POTS; Plain Old Telephone Service. Linjen består af to kobbertråde, der tilsammen kan oprette et analogt signal.

For at få netværksforbindelse skal du bruge et modem; den del der forbinder routeren eller din computer med en DSL forbindelse.

Hvordan er kvaliteten af en DSL-forbindelse?

Hastigheden på en DSL-forbindelse varierer fra område til område. Det virker kun indenfor en vis fysisk distance, og hvis der ikke er en almindelig telefonlinje på stedet, så kan forbindelsen ikke fungere. Derudover spiller kvaliteten på telefonlinjen også ind.

En af de største udfordringer ved en bredbåndsforbindelse er, at selve båndbredden har begrænsninger. Det vil sige, at jo flere der er på internettet på samme tid, des dårligere bliver forbindelsen.

Hvad er alternativerne?

Er du ikke interesseret i en bredbåndsforbindelse, så er der to andre muligheder på markedet: COAX og fibernet.

COAX fungerer ved hjælp af stikket til kabel-tv, og på den måde kan du modtage tv og internet gennem samme forbindelse. Yderligere er teknologien bag COAX symmetrisk, og det betyder i praksis, at din hastighed på download og upload er præcis den samme.

Fibernet er en anden mulighed, som mange danskere efterhånden benytter sig af. Ligesom COAX er det en symmetrisk teknologi, der ligger bag, og fibernettet kan opnå meget høje hastigheder og en yderst stabil forbindelse. Her er det dog nødvendigt med nedgravede lyslederkabler til at transportere signalet, så der kan være væsentlige omkostninger i forbindelse med oprettelse af fibernet i hjemmet.

Flere Nyheder