Hastighedstest – hvad er det, og hvordan gør du?

20 december 2017 Camilla Skøtt
Hastighedstest - hvad er det, og hvordan gør du?

Er du en af de mange danskere, der har en alt for lav internetshastighed? Hvis du har svært ved at streame live-tv, og du ofte irriterer dig over din langsomme computer – særligt når den er på nettet – så er det måske på tide at skifte internetudbyder. Men som mange andre danskere er du sikkert i tvivl om, hvor hurtigt din nuværende forbindelse er, og det er trods alt ret essentielt at vide, hvis du skal finde noget, der er hurtigere. Og det kan du heldigvis finde ud af med en hastighedstest. 

 

Lager-illustration ID: 530473870

 

Ifølge eniig.dk har EU-kommisionen lavet undersøgelser, der viser, at internetbrugere i gennemsnit kun får 75% af den reklamerede bredbåndshastighed. Det svarer til, at du køber en liter mælk, men kun får 0,75 l. med hjem. Fair? Nej vel.

Sådan laver du en hastighedstest

Når du vil lave en hastighedstest, så er der flere forskellige services, du kan benytte. De fleste internetudbydere tilbyder tests på deres hjemmesider, men du kan også vælge at bruge en uafhængig kilde, fx bredbånd.dk. Her finder du også en liste over samtlige udbydere i landet, hvis du beslutter dig for, at det er på tide at skifte.

Men inden du sætter hastighedstesten i gang, kan du med fordel:

– Lukke ned for alle programmer, der bruger internettet.

– Slutte din computer direkte til routeren ved hjælp af et ethernetkabel.

– Slå Wifi fra på computeren.

– Slukke for alle andre enheder i hjemmet, der bruger internettet.

 

Herefter er det bare om at sætte testen i gang. Resultatet vil aldrig være 100% nøjagtigt, men du kommer tæt på, hvis du følger ovenstående råd. Vil du endnu tættere på, kan du yderligere:

– Sikre at alle kabler er nye.

– Bruge en computer af nyere dato.

– Sørge for at du har opdateret til den seneste browserversion.

– Være 100% sikker på, at der ikke er andre enheder, der benytter internettet samtidig som dig.

Fibernet er den hurtigste løsning

Er du ikke tilfreds med hastigheden på dit internet, så er det måske værd at tjekke, om du kan få fibernet. Det er i hvert fald Danmarks hurtigste hastighed, hvis du vælger 500/500 Mbit – og er du oppe i en hastighed i den størrelsesorden, så kan hele familien streame på livet løs, uden at I kan mærke en forskel i den samlede hastighed.

Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle steder, der er gjort klar til fibernet, og derfor kan der være store omkostninger forbundet med at skifte udbyder i denne sammenhæng.

Flere Nyheder